Du visar för närvarande Partiet Nyans vill värna muslimer – nu siktar de på fullmäktige i Växjö

Nystartade Partiet Nyans, som vill att islamofobi får en egen brottsrubricering, siktar på att bilda en lokalavdelning av partiet i Växjö kommun. – Vi har folk i Växjö som vill jobba för vårt parti. Jag är helt övertygad om att vi kan ta oss in i fullmäktige i Växjö vid valet 2022, säger Mikail Yüksel, grundare och ordförande i Partiet Nyans.

NYLIGEN PUBLICERADES ett inlägg på Aftonbladet Debatt av 36-årige Mikail Yüksel, där han presenterade ett nytt parti i Sverige: Partiet Nyans.

Den 22 september har Partiet Nyans lanseringskonferens i Göteborg. Planen är att välja en styrelse och en partiledare och att ha en kongress våren 2020. Det stora målet är att ta sig in i riksdagen vid valet 2022.

MIKAIL YÜKSEL pekar ut tre frågor som centrala för Partiet Nyans: islamofobi, integration och bostadsbrist. Han anser att Sveriges muslimer blir utsatta för fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär varje dag.

PARTIET NYANS vill bekämpa det Mikail Yüksel kallar för islamofobi och vara en röst för det mångkulturella samhället och för dem som bor i förorterna.

– Folk är trötta på de etablerade partierna. Alla är välkomna till vårt parti, inte bara invandrare och muslimer. Jag drömmer om ett Sverige som står upp för allas lika värde och där vi invandrare går hand i hand med majoritetsbefolkningen och där alla har respekt för varandras värderingar, förklarar Mikail Yüksel.

ISLAMOFOBI SKA få en egen brottsrubricering och muslimer ska få en minoritetsställning i grundlagen, anser Mikail Yüksel, som själv är muslim.

HAN MENAR att få hatbrott mot muslimer blir uppklarade och att politiker vill kriminalisera muslimer från att praktisera sin tro.

– Det här är en skrämmande utveckling som omedelbart bör stoppas. Partiet Nyans är inget muslimskt parti, men vi prioriterar frågor som rör islamofobi och vi vill stå upp för minoriteter i Sverige. Rasismen mot muslimer har blivit värre och hatbrott mot muslimer har ökat, säger Mikail Yüksel.

– Vi är ett minoritetsparti och vi vill stå upp för judar också och bekämpa antisemitism. Men antimuslimsk extremism är den mest utbredda formen av rasism idag i Sverige.

MIKAIL YÜKSEL planerar att starta lokala avdelningar av Partiet Nyans i förorter i Göteborg, Malmö, Stockholm och Örebro och i Växjö kommun.

– Det finns folk i Växjö som är intresserade av att ställa upp för Partiet Nyans. Jag har kontakter i Växjö och jag pratar med dem om ett samarbete. Vi har målet att ställa upp i val i flera kommuner, det är lättare att ta sig in i fullmäktige i små kommuner.

– Vi har stor chans att komma in i kommunfullmäktige i Växjö. I Växjö kommun bor runt 25 procent med invandrarbakgrund och det skulle det krävas 1 200 röster för att komma in i fullmäktige i Växjö, säger han.

MIKAIL YÜKSEL har inga planer på att bli partiledare för Partiet Nyans. Han vet vem han skulle vilja se som partiledare.

– Mehmet Kaplan är som klippt och skuren för uppdraget som partiledare för Partiet Nyans. Han har erfarenhet av arbete i regering och riksdag, säger Mikail Yüksel.

– Jag skulle gärna se att Yasri Khan jobbar för partiet också. Innan jag startade Partiet Nyans förde jag dialog med Yasri Khan, han är en duktig person.

MEHMET KAPLAN och Yasri Khan avgick ur Miljöpartiet 2016. Mehmet Kaplan var bostadsminister. Men hans bana i regeringen tog slut när det framkommit att han varit på middag med Grå Vargarna, en fascistisk turkisk organisation, och efter att han i ett TV-program hade jämfört Israels agerande mot Palestina med nazisternas behandling av judarna i Tyskland på 1930-talet.

YASRI KHAN vägrade att ta en kvinnlig reporter på TV4 i hand, eftersom hon var kvinna. Denna vägran ledde till kraftig kritik och Khan lämnade alla uppdrag i Miljöpartiet.

MIKAIL YÜKSEL blev själv utesluten ur Centerpartiet förra året. Han var Göteborgscenterns vice ordförande och toppkandidat på riksdagslistan inför valet i september 2018. Men partiledningen fick veta att han precis som Mehmet Kaplan haft kontakter med den turkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna, enligt partisekreteraren Michael Arthursson.

HAN MÅLADES ut som en islamist som hade samröre med president Erdogan i Turkiet.

– Det här med att Erdogan skulle stå bakom mig var förtal, och Grå Vargarna ville ha samarbete med mig men jag tackade nej och det berättade jag för Centerpartiet.

– Varför ska jag svara på frågor om Erdogan? Jag tar avstånd från alla partier i Turkiet. Dessutom är inte allt svart eller vitt när det handlar om Turkiet, det finns bra saker där också, säger Mikail Yüksel.

Läs hela artikeln här: https://vaxjo.lokaltidningen.se/nyheter/2019-09-09/-Partiet-Nyans-vill-v%C3%A4rna-muslimer-nu-siktar-de-p%C3%A5-fullm%C3%A4ktige-i-V%C3%A4xj%C3%B6-5698040.html